sobota, 27 czerwca 2015

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym

Proste wiosenne danie do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Przygotowane na parze mięso z dodatkiem sezonowych szparagów jest niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne.






Składniki:

500g schabu

½ pęczka zielonych szparagów

½ pęczka białych szparagów

sól czarny pieprz, zioła prowansalskie

łyżka masła

łyżka mąki

sok i skórka z cytryny

gałka muszkatołowa

olej do posmarowania naczynia



Sposób przygotowania:


Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy. 
Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2 szklanki płynu.


Schab myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy. Naczynie do gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły. Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut.


W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Roladki podajemy polane sosem szparagowym i posypane startą skórką cytrynową.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly