czwartek, 14 maja 2015

Kiszone rzodkiewki z imbirem

Lubicie kiszone ogóry? Ja bardzo, a najbardziej te w wykonaniu mojej teściowej :)
A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek.


 
Składniki
(na dwa słoiki po 400g)
Dwa pęczki rzodkiewek
Korzeń chrzanu + liście
Kawałek imbiru wielkości kciuka
Koperek
Liście wiśni
4 ząbki czosnku
1l wody + łyżka soli
Sposób przygotowania
Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. 
Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zostawiamy na 2-3 dni z nałożoną tylko nakrętką i przykryte czystą ściereczką. Po tym czasie zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się zabarwi rzodkiewki są gotowe do jedzenia.

Wg. innej szkoły można słoiki zakręcić od razu po zalaniu zalewą ale mogą wtedy gazować.
Zasadniczo postępujemy wg. swojej sprawdzonej metody na kiszenie ogórów ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly