wtorek, 19 maja 2015

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

To ciasto można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z rabarbarem, agrestem czy truskawkami, które kontrastują z puszystym, słodkim ciastem. Idealne na piknik czy kawę na ogrodzie. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Nie wymaga wymyślnych składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie. Przepis Marthy Steward. 




Składniki:
(na formę o wymiarach 25cm x 25cm)
ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
170 g masła
1 szklanka drobnego cukru
3 jajka
aromat waniliowy
300 g owoców sezonowych (np. truskawek, borówek, malin itp)
kruszonka:
60g roztopionego masła
30g cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu waniliowego
około 100g mąki pszennej typ 500

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy w miseczce do konsystencji mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto.
Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy.
Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki maki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). 
 

Czas przygotowania: 20’ + pieczenie 50-60'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 16
Kaloryczność: 360kcal/porcja


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly