piątek, 24 kwietnia 2015

Szyszki z ryżu preparowanego

Nieco zapomniana klasyka gatunku, szyszki to smak mojego dzieciństwa i ogrom wspaniałych dziecięcych wspomnień. Pamiętam jak przygotowywaliśmy je z rodzicami, gorąca masa parzyła łapki, a świeżo przygotowane, jeszcze ciepłe szyszki rozchodziły się migiem.
Właściwie to nie wiem czy jest sens pisać, że kiedy całkowicie ostygną stają się twarde i chrupiące... i tak nie doczekają tego momentu ;)
 


Składniki;

100g masła
700g cukierków irysy lub krówki (najlepiej ciągnących)
180g ryżu preparowanego

Wykonanie:

W dużym garnku rozpuścić masło na bardzo małym ogniu, dodać cukierki i stale mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodać preparowany ryż. masa krówkowa powinna pokryc dokłądnie ziarna ryżu. warto wsypywać go stopniowo i kontrolować sytuację. Gorącą masę nakładać łyżką na kawałek folii (np. woreczek śniadaniowy) i formować na kształt szyszki. Układać na talerzu tak aby szyszki się ze sobą nie stykały, bo wystudzonych już nie rozdzielimy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly