Tradycyjny żurek kujawski na domowym
zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;)
Składniki:
1l zakwasu na żurek
3 średnie marchewki
3 średnie pietruszki
Por
Pół dużego selera
Biała cebula
100g wędzonego boczku
500g białej kiełbasy
150ml śmietany
sól, czarny pieprz w kulkach, listki
laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Warzywa umyć,
obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut i odcedzić.
Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać
kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna
pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół
godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru wlać zakwas,
zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą
zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z
gotowanym na twardo jajkiem.
moja mama do żurku dodaje chrzan jeszcze
OdpowiedzUsuń-------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE