wtorek, 31 marca 2015

Żurek wielkanocny (kujawski)

  Tradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;)




Składniki:

1l zakwasu na żurek

3 średnie marchewki

3 średnie pietruszki

Por

Pół dużego selera

Biała cebula

100g wędzonego boczku

500g białej kiełbasy

150ml śmietany

sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku



Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut i odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru wlać zakwas, zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z gotowanym na twardo jajkiem.





1 komentarz:

  1. moja mama do żurku dodaje chrzan jeszcze

    -------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly