piątek, 12 września 2014

Figi zapiekane z miodem i orzechami

 
Figi zapiekane z miodem i orzechami spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie dodałam płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z miodem. Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Z kilku składników możemy wyczarować smaczny i niecodzienny smakołyk.






Składniki:
(na 4 porcje)
4 duże dojrzałe figi
4 łyżki miodu
4 łyżki posiekanych orzechów
4 łyżki płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Orzechy drobno siekamy. Figi myjemy i nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki owocu aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych kokilkach do zapiekania. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180 stopniach C.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly