Ogórki
po szwedzku nazywane tez szwedzką sałatką są świetnym sposobem
na zamknięcie lata w słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym
dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna.
SKŁADNIKI:
(na
5 słoików 1l)
2
kg ogórków gruntowych2 cebule
strąk czerwonej papryki
2-3 marchewki
pół szklanki soli
zalewa: 1l wody
250ml octu 10%
650g cukru
dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu
Słoiki
wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15
minut.
Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku.
Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy.
Układamy luźno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet. Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku.
Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy.
Układamy luźno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet. Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Ile tej wody ciepłej do soli? Mam właśnie pokrojone wszystko i nie wiem jaki ten roztwór ma być.
OdpowiedzUsuńwody tyle aby zakryła warzywa ok. 2l
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
Są świetne. Ja bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńSą świetne. Ja bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Można zastąpić ocet octem winnym lub jabłkowym?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, ale z pewnością można :)
Usuńpozdarwiam