niedziela, 3 sierpnia 2014

Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru

Przedstawiam pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej i bez cukru. Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci.





SKŁADNIKI:

(na formę 23cmx23c
5 jajek M
2,5 szklanki mąki razowej typ 2000
szklanka oleju kokosowego
pół szklanki mleka
260g marchewki
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 łyżki miodu

100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
100ml śmietanki 30 %

WYKONANIE:
Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka jajek, a następnie mąkę, olej, mleko, starta marchew, wiórki kokosowe a na końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.

W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do wystudzenia. 

Dla osób dbających o dietę polecam w wersji bez polewy czekoladowej ;) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly