Przepis na ten pasztet to sprawdzona przez lata, rodzinna receptura. Przygotowuje go wiele osób w mojej rodzinie, ale nikt nie modyfikuje receptury. Takie klasyczne przepisy są doskonałe i nie wymagają zmian.
Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Jest soczysty, pełen smaku... idealny.
Foremka pasztetu to jednoczesnie symatyczny i smaczny podarunek wielkanocny.
Składniki:
(na 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm)
1kg
rozbefu (wołowina)
1kg świeżego boczku
1kg karkówki
1kg
szynki
1/2kg wątróbki wieprzowej
5 białych cebul
duży
seler korzeniowy
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
ziarnisty
5 bułek pszennych
7 jajek
2 szt. gałki
muszkatołowej
sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie.
Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.
Z
wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o
wymiarach 25x10cm.
Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może
tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.
To jest blog na pięć gwiazdek Michelina.
OdpowiedzUsuńŚwięta Wielkanocne tuż tuż. Zapowiadają się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTaki pasztet chętnie bym zjadł.
OdpowiedzUsuńMniam, ależ apetyczny pasztet :)
OdpowiedzUsuńPopieram - najlepsze są tradycyjne przepisy bez żadnych modyfikacji. A pasztet wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis na pasztet!
OdpowiedzUsuńZarówno klasyczne przepisy, jak i nowe interpretacje kulinarnych klasyków, zawsze znajdą swoich zwolenników. Wygląda na to, że ten pasztet stał się prawdziwym hitem, co potwierdzają liczne pozytywne komentarze. Ciekawe, jak wielu czytelników zainspirowało się, by samemu wypróbować ten przepis. Czasami to właśnie takie tradycyjne dania przynoszą najwięcej radości i satysfakcji, zwłaszcza kiedy dzielimy się nimi z najbliższymi. Smacznego!
OdpowiedzUsuń