Jeśli lubicie ciasto marchewkowe lub wiewiórkę będziecie zachwyceni!
Jest delikatnie cynamonowe, wilgotne, z chrupiącymi orzechami laskowymi.
Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto typu „ wymieszaj i upiecz”. Świetne do przygotowania z dziećmi.
Składniki:
(na formę keksówkę)
4 jajka M
200 g cukru trzcinowego lub opcjonalnie białego
pół szklanki oleju
pół szklanki kefiru
350 g mąki krupczatki
2 łyżeczki sody
2 łyżki octu
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu
300 g surowego miąższu z dyni (starta na dużych oczkach, pokrojona w niedużą kostkę lub pół na pół)
½ szklanki prażonych orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby się nie przypaliły).
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Całe jajka (białka i żółtka) ubijamy mikserem z cukrem. Gdy całość się połączy i napowietrzy dodajemy po kolei olej, kefir, ocet oraz sypkie składniki: mąkę wymieszaną z sodą, solą i cynamonem. Na końcu dodajemy surowy miąższ dyni. W zależności od preferencji miąższ możemy zetrzeć na tarce, drobno posiekać lub obie te opcje pół na pół. Dokładamy przygotowane wcześniej orzechy laskowe (w całości lub lekko posiekane wg gustu).
Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Całość oprószamy cukrem cynamonowym.
Czas przygotowania: 80’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 12
Kaloryczność: 270 kcal/porcja
Interesujące połączenie smaku ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Dynia + orzechy laskowe? To musi być smaczne!
OdpowiedzUsuńBabka dyniowe z orzechami laskowymi brzmi naprawdę dobrze. Fajne połączenie i wykorzystanie dyni do takiego wypieku. Podoba mi się też forma ciasta. Minimalizm, który maksymalnie może zadowolić nasze kubki smakowe. Muszę wypróbować ten przepis, bo jest w sam raz pod moje i mojej rodziny gusta smakowe. Jak się przyjmie to będziemy często piec, tak smakowite wynalazki.
OdpowiedzUsuńBył sezon na dynie w listopadzie to trzeba było korzystać. Też mam kilka fajnych przepisów, a ta babka dyniowa była już przeze mnie robiona. Pomysł super.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńwiele ciekawych treści tutaj.
OdpowiedzUsuńBabka dyniowa w tym wykonaniu to istny sztos. Super wpis, bardzo dziękuje za ten przepis.
OdpowiedzUsuńNie myślałam że ciasto z dyni może być tak pyszne. A jednak. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna babka. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńInspirujący blog do gotowania, mi choć czasem coś nie wyjdzie to i tak próbuję.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, polecam wszystkim zainteresowanym tematem.
OdpowiedzUsuńSame ciekawe pomysły, warto coś spróbować u siebie w domu.
OdpowiedzUsuńSuper blog, ja tu zawsze zaglądam jak nie mam pomysłu na obiad.
OdpowiedzUsuńWilgotne, z dodatkiem cynamonu - brzmi to rewelacyjnie! A na pewno samo ciasto smakuje równie dobrze, zwłaszcza dzięki dodatkowi dyni która nada babce wyjątkowego smaku i konsystencji. 🎃
OdpowiedzUsuń