Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem papryki i marchewki. Jest bardzo bogate w smaki i armaty dzięki użyciu sporej ilości, różnorodnych przypraw. Sycące, pyszne i zdrowe.
Składniki
500g mięsa mielonego z szynki/indyka/łopatki wg
uznania
2 łyżki oliwy pomidorowej (spod suszonych pomidorów)
2-3 ząbki czosnku
spora biała cebula
strąk czerwonej papryki
2 średnie marchewki
3 gałązki selera naciowego
2 puszki pomidorów pelatti (po 400g) lub duży słoik domowego przecieru
pomidorowego (900ml)
2-3 łyżki suszonych płatków papryki
sól, czarny pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, kmin rzymski mielony,
słodka i ostra papryka
Sposób
przygotowania
Makaron gotujemy al. dente w
osolonej wodzie. Odcedzamy i przykrywamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę pomidorową i szklimy na niej posiekaną w małą kostkę cebulę z dodatkiem
przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przesmażamy aż mięso się zetnie. W tym czasie obieramy i trzemy w robocie
kuchennym (lub na tarce o dużych oczkach) marchew i paprykę. Dodajemy starte
warzywa razem z drobno posiekanym selerem naciowym. Przesmażamy aż warzywa
lekko zmiękną (około 5 min). Dodajemy pelatti lub przecier pomidorowy i
gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku
oregano, tymiankiem, rozmarynem, paprykami, cynamonem, mielonym kminem oraz solą
i pieprzem.
Makaron wykładamy na ciepłe
talerze i polewamy pośrodku sosem, Dekorujemy rukolą/młodym szpinakiem.
Czas przygotowania: 35’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Spaghetti to bardzo pyszne danie. Często je serwujemy :)
OdpowiedzUsuńInspirujące wpisy o pysznych daniach, polecę znajomej żeby tu zajrzała
OdpowiedzUsuń