Składniki:
(na formę keksówkę)
4 jajka M
szklanka cukru
szklanka oleju słonecznikowego
1 i ¾ szklanki maki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżka octu
4 łyżki kefiru/maślanki
2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 2 dużych)
½ szklanki łuskanego słonecznika
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misie miksera umieszczamy cale jajka (białka i złotka) oraz cukier. Ubijamy na średnich obrotach, aż będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy.
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 16
Kaloryczność: 260 kcal/porcja
Bardzo fajny blog
OdpowiedzUsuń