Klasyczna włoska caprese składa się z pomidorów i bazylii, posypanych listkami bazylii i skropionych oliwa z oliwek. W okresie letnim polecam wzbogacić starą, sprawdzoną wersje o bogaty w białko bób oraz delikatny winegret. Będzie naprawdę pysznie!
Składniki:
(na dwie porcje)
Dwa duże pomidory lub trzy mniejsze
Kulka mozzarelli
Duza garść listków bazylii
300g bobu
Sól i cukier do gotowania
Winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu winnego lub balsamico
łyżka miodu płynnego
łyżka przyprawy maggi
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).
Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód, maggi oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy.
Pomidory i mozzarellę kroimy w duża kostkę (lub plasterki) i przekładamy do miseczki. Dodajemy listki bazylii i ugotowany bób. Całość polewamy winegretem i delikatnie mieszamy. Serwujemy z grzanką z ciemnego chleba.
Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam �� https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/
OdpowiedzUsuńJest sezon na bób, to trzeba korzystać :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Kocham takie sałatki ;)
OdpowiedzUsuńDobra porcja wiedzy o różnorodnych przepisach, bardzo interesujący blog
OdpowiedzUsuń