Strony

czwartek, 10 czerwca 2021

Krem szczawiowy z łopatką wieprzową

 Zupa szczawiowa kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem. Jej kwaskowaty smak nieco przypomina żurek ale jest świeższy i bardziej wyrazisty. Do tego cieszy wiosenną zielenią.

Doskonała z jajkiem i domowymi grzankami.



Składniki:

łyżka masła

łyżka oliwy

por

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

500g łopatki wieprzowej

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

średniej wielkości seler

5 sporych garści szczawiu

3 ziemniaki

sól, czarny pieprz, świeży tymianek


do podania:

jajka na twardo

grzanki


Sposób wykonania:

W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy na nim posiekaną cebulę, por i czosnek. Łopatkę dzielimy na duże kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy około 1,5 wody. Gotujemy 45 minut po czym dodajemy obrane warzywa w całości: marchew, pietruszkę, seler pokrojony w ćwiartki, szczaw, ziemniaki i 2-3 gałązki świeżego tymianku. Gotujemy do miękkości warzyw.

Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Wyławiamy mięso i marchewki. Resztę warzyw miksujemy z wywarem. Doprawiamy do smaku.

Podawać z poszarpaną łopatką, jajkiem ugotowanym na twardo i domowymi grzankami.


Czas przygotowania: 80’

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 8


6 komentarzy:

  1. Mam tak samo, za dziecka zawsze prosiłam babcię, żeby mi zrobiła szczawiową:) Uwielbiałam jej smak, a jak zrobiłam mojemu dziecku, to się nie tknęło nawet:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesująca propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam tą zupę, szwagier ją dla mnie robi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakołyki !! Ja też chcęęęę

    OdpowiedzUsuń