Zupa szczawiowa kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem. Jej kwaskowaty smak nieco przypomina żurek ale jest świeższy i bardziej wyrazisty. Do tego cieszy wiosenną zielenią.
Doskonała z jajkiem i domowymi grzankami.
Składniki:
łyżka masła
łyżka oliwy
por
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
500g łopatki wieprzowej
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
średniej wielkości seler
5 sporych garści szczawiu
3 ziemniaki
sól, czarny pieprz, świeży tymianek
do podania:
jajka na twardo
grzanki
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy na nim posiekaną cebulę, por i czosnek. Łopatkę dzielimy na duże kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy około 1,5 wody. Gotujemy 45 minut po czym dodajemy obrane warzywa w całości: marchew, pietruszkę, seler pokrojony w ćwiartki, szczaw, ziemniaki i 2-3 gałązki świeżego tymianku. Gotujemy do miękkości warzyw.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Wyławiamy mięso i marchewki. Resztę warzyw miksujemy z wywarem. Doprawiamy do smaku.
Podawać z poszarpaną łopatką, jajkiem ugotowanym na twardo i domowymi grzankami.
Czas przygotowania: 80’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 8
Interesująca zupka szczawiowa ;)
OdpowiedzUsuńMam tak samo, za dziecka zawsze prosiłam babcię, żeby mi zrobiła szczawiową:) Uwielbiałam jej smak, a jak zrobiłam mojemu dziecku, to się nie tknęło nawet:(
OdpowiedzUsuńBardzo interesująca propozycja!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tą zupę, szwagier ją dla mnie robi.
OdpowiedzUsuńAle smakołyki !! Ja też chcęęęę
OdpowiedzUsuń