Strony

piątek, 21 lipca 2017

Gulasz śródziemnomorski

Gulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad. 

 

Składniki:
jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną)
biała cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
olej do smażenia
mąka czubata łyżka
bulion warzywny 3/4l
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek
fasolka szparagowa 400g
czerwona papryka 1 szt
bób 500g
cukinia 1szt
bakłażan 1szt
suszone pomidory 15 szt
czarne oliwki 15-20 szt

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do cebulki, doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę.
Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół.
Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki. Gotujemy jeszcze około 6-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i oregano.


1 komentarz:

  1. Ogólnie nie przepadam za gulaszem, może od czasu do czsau, ale ten przepis wygląda apetycznie, dlatego koniecznie przyrządze dla męża, który go uwielbia!

    OdpowiedzUsuń