Przedstawiam
pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej i bez cukru.
Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju
kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii.
Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i
dzieci.
Dietetyczne
ciasto marchewkowe bez cukru
SKŁADNIKI:
(na formę 23cmx23c
(na formę 23cmx23c
5
jajek M
2,5 szklanki mąki razowej typ 2000
szklanka oleju kokosowego
pół szklanki mleka
260g marchewki
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 łyżki miodu
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
100ml śmietanki 30 %
2,5 szklanki mąki razowej typ 2000
szklanka oleju kokosowego
pół szklanki mleka
260g marchewki
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 łyżki miodu
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
100ml śmietanki 30 %
WYKONANIE:
Marchew
myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na
małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na
sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy.
Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka jajek, a
następnie mąkę, olej, mleko, starta marchew, wiórki kokosowe a na
końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku
miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.
W
małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki
czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do
wystudzenia.
Pięknie Ci wyszło, bardzo ładnie wyrosło :) Takie.. puszyste
OdpowiedzUsuńidealne ciasto do popołudniowej herbatki! uwielbiam marchewkowe wypieki bo zwiastują nadchodzącą jesień :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię ciasta marchewkowe :) A takie można zajadać w ogóle bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńprzez długi czas wzbraniałam się przed ciastem marchewkowym. Niepotrzebnie. Są pyszne. W ogóle ciasta warzywne są super. Ja robię też z buraków.
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla marchewkowego z cukrem. na pewno spróbuje:)
OdpowiedzUsuń