piątek, 24 czerwca 2016

Omlet z papryką i chorizo

Omlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne.




Składniki:

5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa
3 jajka
1/3 strąka czerwonej papryki
½ średniej białej cebuli
½ małej cukinii
około 100g kiełbasy chorizo
łyżka mąki
łyżka mleka
sól, czarny pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów.

Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo. 
 
Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód będzie złoty. Patelnię przykrywamy dużym talerzem i bardzo szybkim ruchem obracamy do góry dnem. Następnie omlet zsuwamy z talerza z powrotem na patelnie i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę do ścięcia omletu z drugiej strony. Serwujemy z pieczywem posypane świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly