poniedziałek, 13 czerwca 2016

Aksamitny krem szpinakowy

Zupa jest super-łatwa i szybka w przygotowaniu. Zawsze mam w domu składniki na jej przygotowanie, dzięki czemu w ciągu 30 minut mogę serwować mężowi i dzieciom pyszną i zdrową zupę.

Polecam ugotować bulion wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką.







Składniki:



1l dowolnego bulionu (drobiowy/warzywny)

400-500g szpinaku(świeży lub mrożony)

100ml słodkiej śmietanki

łyżka mąki

sól, czarny pieprz, lubczyk



Sposób przygotowania:



Bulion podgrzać i dodać do niego mrożony szpinak. Poczekać aż się rozmrozi i gotować około 5 minut. Śmietankę połączyć z mąką i zahartować gorącym wywarem. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i lubczykiem.

Zmiksować całość na gładko.

Serwować z grzankami lub gotowanym jajkiem.


2 komentarze:

  1. Taki krem uwielbiam z jajeczkiem obowiązkowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ilu procentowa śmietana byłaby najlepsza do tej zupki ? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly