wtorek, 31 marca 2015

Żurek wielkanocny (kujawski)

  Tradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;)


niedziela, 29 marca 2015

Myszki - jajka faszerowane anchois

  Z serii jajka-zwierzątka przedstawiam zabawne myszki, które dzięki ciekawej formie podanie  będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb.


piątek, 27 marca 2015

Super baba black&white

Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny.


środa, 25 marca 2015

Jajka w zalewie kminkowej

Nie przepadam za kminkiem, więc nie byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę czy kanapkę.





poniedziałek, 23 marca 2015

piątek, 20 marca 2015

Triki kuchenne – pieczenie

Wielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę.

Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny.






środa, 18 marca 2015

Pasztet staropolski

Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od lat. Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;)
Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak.



poniedziałek, 16 marca 2015

Babka majonezowa z karmelową polewą

Przepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;)


piątek, 13 marca 2015

Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem

  Widzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania.

środa, 11 marca 2015

Kurczaczki - jajka faszerowane z curry

Faszerowane jajka są hitem przystawek chyba w większości polskich domów. Czym je wypełnimy pozostaje tylko sprawą naszej wyobraźni i gustu. Proponuję dla urozmaicenia farsz curry i wesołą formę kaczuszek.


poniedziałek, 9 marca 2015

Sałata z pieczarkami

Sałatka z serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka, szybka i pełna smaków.


piątek, 6 marca 2015

Krem rafaello z cieciorki

 Kto powiedział że cieciorkę trzeba jeść na wytrawnie? Wcale nie trzeba! Jako zdeklarowany łasuch zdecydowałam się pokombinować z wykorzystaniem jej na słodko. Efekt był taki, że mąż, który uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :)
Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;)


środa, 4 marca 2015

Glazurowana marchewka

Dzisiaj coś naprawdę prostego i pysznego. Właściwie to na tyle prostego, że nawet miałam wątpliwości czy zamieszczać ten post na blogu, ale jest naprawdę pyszna i idealnie sprawdza się jako jarzynka do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje.


poniedziałek, 2 marca 2015

Ragoût miesno-warzywne

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly