środa, 1 lipca 2015

Szparagi z pistacjowym pesto

Propozycja smacznego i lekkiego posiłku lub warzywnego dodatku do dania głównego, który świetnie zastąpi tradycyjną wersję z bułką tartą. 
Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi.


Składniki:
(na 3 porcje)
500g białych szparagów
sól
łyżka cukru
3 łyżki obranych pistacji bez łupi
3 łyżki parmezanu startego
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
ząbek czosnku
6-8 gałązek świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżki cukru. Odsączamy. Pistacje obieramy z łupin, parmezan ścieramy. Pistacje, ser, liście bazylii, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek miksujemy tak aby uzyskać masę z wyraźnymi kawałkami orzechów (no chyba że wolicie na gładko). 
Szparagi wykładamy na talerze a  na nie nakładamy pistacjowe pesto. Dekorujemy listkiem bazylii.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly