środa, 29 lipca 2015

Syrop z mirabelek

Mirabelki smakują dzieciństwem!
Syrop z nich przygotowany będzie zima jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha!

SKŁADNIKI:
(na około 900ml)
4 szklanki mirabelek
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
WYKONANIE:

Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop z owocami przecieramy przez sito. Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek. Nie potrzeba pasteryzować.



3 komentarze:

  1. no taki syrop to tylko kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to ładne. Zaczynam zauważać w moim otoczeniu mirabelki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly