piątek, 3 lipca 2015

Sernik jagodowy

Na ryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców.
Na nadchodzący, gorący weekend polecam puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków owsianych.
Idealny do aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;)

Składniki:
(na tortownice o średnicy 28cm)
spód:
¾ płatków owsianych
½ szklanki mąki pszennej
łyżka cukru
żółtko jajka
łyżka jogurtu greckiego
2 łyżki masła
masa serowa:
1kg sera twarogowego 3x mielonego
100g masła
szklanka jagód
1 - 1 i ¼ szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny jest ser)
6 jajek L
aromat waniliowy
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:
Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
Masa serowa: Ser twarogowy mielimy trzykrotnie i ucieramy z miękkim masłem. Jagody miksujemy blenderem i łączymy z masą serową. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku, cukier puder, aromat i mąkę ziemniaczaną.
Dobrze schodzona kremówkę ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Śmietanę dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na podpieczony spód.
Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Tniemy po całkowitym wystudzeniu. Dekorujemy frużeliną jagodową (przepis już wkrótce).


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly