wtorek, 25 listopada 2014

Zupa grzybowa z kaszą i białym winem



Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię.






SKŁADNIKI:

bulion:

4 podudzia z kurczaka

3 marchewki

2 pietruszki

mały seler

biała cebula

sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

świeży lubczyk



lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego



50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)

100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna)

100ml białego, wytrawnego wina

2 średnie białe cebule

łyżka masła klarowanego

sól, czarny pieprz, tymianek



natka pietruszki do dekoracji



WYKONANIE:



Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami pieprzu, sola i kilkoma gałązkami świeżego lubczyku. Gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut aż mięso samo zacznie odchłodzić od kości.



W osobnym garnku na łyżce masła klarowanego przesmażamy grzyby z poszatkowaną w piórka cebulą. Podlewamy 1,5 l bulionu. Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy do gotującej się zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Na ostatnie 10 minut dolewamy wino. Serwujemy udekorowana natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly