czwartek, 6 listopada 2014

Kurczak duszony w porze i papryce

Zapraszam na bardzo proste i nieskomplikowane danie obiadowe z kurczaka. Pałki duszone w porach i papryce są bardzo soczyste, pikantnie doprawione i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Polecam szczególnie osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.







Składniki:

1,5 kg pałek z kurczaka lub podudzi

duży por

strąk czerwonej papryki

biała cebula

2 łyżki masła klarowanego

sól

czarny pieprz

ostra papryka

rozmaryn



Wykonanie:



Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z jednej strony doprawiamy solą, czarnym pieprzem, ostra papryka i rozmarynem. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i układamy kurczaka strona z przyprawami do dołu. Doprawiamy druga stronę. Por i paprykę myjemy. Cebulę i por kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Warzywa dokładamy do kurczaka i podlewamy wodą tak aby mięso było do połowy zanurzone i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przynajmniej 40-50 minut aż mięso lekko odchodzi od kości. W razie konieczności podczas duszenia możemy podlać mięso jeszcze niewielka ilością wody. Kurczaka serwujemy z uduszonymi warzywami i dodatkiem ryżu.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly