niedziela, 12 października 2014

Pałki kurczaka w coli

Kurczaka lubią wszyscy. W wersji glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko słodki... idealny!

 

Składniki:
10 pałek z kurczaka
½ szklanki ciemnego sosu sojowego
łyżka octu
imbir
czarny pieprz
pieprz cayenne
kilka kropel tabasco
olej do smażenia
2 szklanki coca-coli (NIE light!)

Sposób przygotowania:
Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy: imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne.
Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy coca-colą i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly