niedziela, 14 września 2014

Tarteletki z leśnymi grzybami

Małe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie słodkiej cebulki i delikatnej masy jajeczno-śmietanowej to kwintesencja jesieni.

 

Składniki:
(na 12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól

nadzienie:
500g leśnych grzybów
duża biała cebula
masło klarowane do smażenia
sól, biały pieprz
ząbek czosnku
2 jajka
80 ml słodkiej śmietanki 30%
płatki papryki
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.

Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy.
Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.



Czas przygotowania: 20' + pieczenie
Trudność: średnie
Ilość porcji: 12
Kaloryczność: 390 kcal / porcja


1 komentarz:

  1. Wyglądają przeysznie, u mnie na stole będzie dziś królowałą tarta z kremem kokosowym i ananasem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly