wtorek, 16 września 2014

Omlet z leśnymi grzybami

Uwielbiam leśne grzyby. Niewątpliwie są one kulinarnym hitem jesieni. Podane w formie omleta będą smacznym początkiem dnia. Wyrazisty smak grzybów i cebulki świetnie współgra z delikatnym smakiem i konsystencją jajek.




Składniki:
2 jajka
łyżka maki pszennej
łyżka mleka
sól, czarny pieprz
łyżka masła klarowanego
½ średniej cebuli
4-5 grzybów leśnych (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
pomidor
szczypiorek do posypania

Sposób wykonania:

Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż grzyby odparują większość wody a cebula się zeszkli. 2/3 grzybów z cebulka przekładamy do miseczki.
Do osobnej miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly