sobota, 23 sierpnia 2014

Syrop z owoców czarnego bzu

Przyznaję się bez bicia, że wszystkie krzaczki czarnego bzu w promieniu 2 km od mojego domu są przeze mnie ogołocone. Wszystko za sprawą syropu którym raczyła mnie babcia Aniela. Uwielbiam go! Ale nie tylko smak jest tu ważny.
Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym czyli mają zdolność do wiązania wolnych rodników.
Przetwory z owoców czarnego bzu chronią komórki i zapewniają im dłuższą żywotność, a także mają właściwości bakteriobójcze oraz zdolność wiązania się flawonoidów zawartych w ekstrakcie z wirusem grypy, przez co zostaje uniemożliwione wniknięcie do komórki gospodarza czyli po prostu chronią przed przeziębieniem i grypą. 
Pysznie, zdrowo... idealnie!

 



Składniki:
1kg owoców bzu (bez łodyżek)
2 szklanki wody
550g cukru

Sposób przygotowania:

Owoce obrać z łodyżek (najwygodniej za pomocą widelca). Jeśli na gałązce zdarzą się zielone, niedojrzałe kulki należny je wybrać. Owoce zalać woda i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Odszumować. Przelać gorące do wyparzonych butelek lub słoików. Nie potrzeba pasteryzować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly