piątek, 15 sierpnia 2014

Makaron z grzybami, winem i mascarpone


Przepyszne danie z makaronem, będące moją wariacja danie Nigellii Lawson. Przepyszne połączenie kremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina.

Makaron z grzybami, winem i mascarpone 

 
Składniki:
       400g makaronu barwionego sepią
       6 pieczarek
       250g mascarpone
      100ml wytrawnego czerwonego wina
      Ząbek czosnku
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      Łyżka maki
      Łyżka masła
      Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło.
Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy na plasterki. Mascarpone mieszamy z świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wywaru z gotowanie grzybów i dokładnie mieszamy trzepaczką. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy jej przez krótka chwile przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Dodajemy posiekane w plasterki grzyby oraz natkę pietruszki. Chwilkę przesmażamy i dolewamy mascarpone z roztworem z grzybów. W niewielkiej ilości wywaru z gotowanie grzybów rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko do grzybów z sosem. Mieszamy aż sos się zagęści. Dodajemy odsączony makaron. Mieszamy razem. Serwujemy posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly